Eines de l'usuari

Eines del lloc


vicent_j._martinez

Vicent J. Martínez

Nascut a València en 1962. Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de València (UV) amb premi extraordinari, va realitzar la seua tesi a Copenhaguen i va obtindre el doctorat en la UV en 1989, per la qual li va ser atorgat el Premi Eduard Fontserè. Professor titular d'Astronomia i Astrofísica a la Universitat de València des de 1991, i catedràtic des de 2009.

Va ser Director del seu Observatori Astronòmic durant 11 anys. La seua activitat docent i de difusió de la ciència li va valdre en 2011 el Premi a l'Ensenyament i Divulgació de la Física de la Reial Societat Espanyola de Física i la Fundació BBVA i en 2016 el Premi a l'Excel·lència Docent del Consell Social de la UV i la Generalitat Valenciana. És membre fundador de la Societat Espanyola d'Astronomia. En 2017 va ser triat coordinador de la Xarxa d'Infraestructures d'Astronomia (RIA) pel seu comité directiu, l'organisme que regula les instal·lacions espanyoles cientificotècniques singulars en astronomia. La seua activitat investigadora està dedicada fonamentalment a les galàxies, l'estructura a gran escala de l'univers i la cosmologia. Ha publicat més de 80 articles en revistes del terç superior del JCR, amb més de 2500 cites, i és autor de dos llibres de text universitaris “Astronomia Fonamental” i “Statistics of the Galaxy Distribution” i de diversos llibres de divulgació científica. Va rebre el Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General” en 2005 pel seu llibre “Mariners que solquen els cels” i el Premi Prismes Casa de les Ciències 2016, en la modalitat de textos inèdits, per “Fractals i Caos. L'aventura de la complexitat”. Ha assistit com a ponent a nombrosos congressos internacionals, realitzat estades d'investigació en centres de Suïssa, França, Holanda, Dinamarca, Itàlia i Regne Unit, i impartit seminaris en universitats de tot el món. Ha sigut investigador principal de projectes Consolider del Ministeri i Prometeu de la Generalitat Valenciana.

Creu en la importància de transmetre la ciència a la societat. Per això ha impulsat iniciatives com “L'Aula del Cel”. Ha oferit més d'un centenar de xarrades de divulgació, ha creat, coordina i dirigeix el portal web de difusió de la ciència http://www.conec.es i publica regularment en periòdics i premsa especialitzada en divulgació, com la revista *Mètode. Per aquesta tasca va rebre el Premi Nacional de Divulgació Científica José María Savirón 2013. Ha obtingut també diversos premis nacionals i internacionals com a guionista, director científic i/o productor de vídeos breus de divulgació científica, com a “Eclipsis i Trànsits”, Primer Premi ex aequo en la modalitat de Curts Científics en el certamen Ciència en Acció 2007, “L'Univers invisible”, “Faça's la massa” i “Latidos en les estreles”, primer premi del Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartículas i Nuclear (CPAN) en 2011, 2013 i 2015 respectivament, i “Hubble's Time Machine” segon premi del concurs internacional Ode to Hubble d'AQUEIXA/NASA/Hubble Space Telescope 2015.

vicent_j._martinez.txt · Darrera modificació: 2019/02/12 08:28 per dfadmin

Eines de la pàgina